Mitä frisbeegolf on?

Osa tekstistä sisältää frisbeegolfissa vakiintuneita termejä. Frisbeegolfsanastoon voi tutustua frisbeegolfliiton sivuilla.

Frisbeegolfin periaate on samanlainen kuin ”pallogolfissa”. Frisbeegolfissa käytetään pallon ja mailojen sijasta muovisia frisbeitä, joita on eri mallisia ja painoisia. Pallogolfin reiän korvaa frisbeegolfissa maalikori. Peliajatus on, että vähimmällä määrällä heittoja radan suorittanut pelaaja voittaa.

Frisbeegolfissa reikien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 200 metriin. Aloitusheitto ´draivi´ suoritetaan merkityltä tiiaus -alueelta. Usein seuraava heitto on lähestyminen ´approach´, jonka jälkeen suoritettava heitto on putti ´putt´. Frisbeegolfissa reikä on pelattu loppuun sitten, kun frisbee on maalikorissa.

Frisbeegolfradat ovat yleensä 9- tai 18-reikäisiä ja niitä löytyy Suomesta jo noin tuhat kappaletta. Radat ovat yleensä maksuttomia ja sijaitsevat metsissä, puistoissa, urheiluopistoilla ja muilla yleisillä ulkoilualueilla. Laji sopii kaiken ikäisille ja on halpa harrastus, joten sen suosio on kasvanut roimasti viimevuosina. Alkuun pääsee jo yhdellä n. 10-15 euron hintaisella frisbeellä.

Frisbeegolfissa käytetyt frisbeet ovat ainoastaan tätä lajia varten suunniteltuja. Ne ovat tavallista frisbeetä painavampia ja lentävät pidemmälle. Ne ovat myös vaikeammin kontrolloitavia. Pisimmälle lentävät draiverit, joita parhaat pelaajat heittävät yli 150 metriä! Lajiin sisälle pääseminen vie hieman aikaa, mutta jo muutaman viikon päästä taidot ovat kehittyneet sen verran, että kaikki muut lajin ominaisuudet tulevat esiin.

Frisbeegolfia voi harrastaa huvikseen, mutta myös kilpailemaan lähteminen on helppoa. Useimmat seurat järjestävät ns. viikkokisoja, joihin ei vaadita kilpailulisenssiä ja joiden osallistumismaksut ovat hyvin pieniä. Nämä ovat loistava tapa kaiken tasoisille tutustua muihin harrastajiin sekä kilpailuiden käytänteisiin. Nälän ja kokemuksen karttuessa myös lajiliiton alaisia, ”virallisia” kilpailuja löytyy runsaasti joka puolelta Suomea.

Frisbeegolf on helppo ja halpa harrastus, joka kasvattaa suosiotaan nopeasti. Frisbeegolffaajien joukossa on paljon ystäviä ja sinun on helppo liittyä joukkoomme. Lapset ja nuoret ovat erityisesti ottaneet pelin omakseen. Tule kokeilemaan uuden vuosituhannen lajia kanssamme.

Tervetuloa!