Mitä frisbeegolf on?

Osa tekstistä sisältää frisbeegolfissa vakiintuneita termejä. Frisbeegolfsanastoon voi tutustua frisbeegolfliiton sivuilla.

Frisbeegolfin periaate on samanlainen kuin ”pallogolfissa”. Frisbeegolfissa käytetään pallon ja mailojen sijasta muovisia frisbeitä, joita on eri kokoisia ja painoisia. Pallogolfin reiän korvaa frisbeegolfissa maalikori. Peliajatus on, että vähimmällä määrällä heittoja radan suorittanut pelaaja on voittaja.

Frisbeegolfissa reikien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina yli 200 metriin. Pallogolfista tutut par -tulokset vaihtelevat par 2:sta par 4:ään. Aloitusheitto ´draivi´ suoritetaan merkityltä tiiaus -alueelta. Usein seuraava heitto on lähestyminen ´approach´, jonka jälkeen suoritettava heitto on putti ´putt´. Frisbeegolfissa reikä on pelattu lopuun vasta sitten, kun frisbee on maalikorissa.

Frisbeegolfradat ovat yleensä 9- tai 18-reikäisiä. Suomessa kiinteitä frisbeegolfratoja on 15. Suurin osa niistä on 9-reikäisiä. Radat ovat lähes kaikki maksuttomia ja sijaitsevat puistoissa, urheiluopistoilla ja muilla yleisillä ulkoilualueilla. Näillä radoilla pelaaminen on ilmaista ympäri vuoden ja vuorokauden. Frisbeegolf sopii kaiken ikäisille ja on halpa harrastus, joten sen suosio on kasvanut roimasti viimevuosina. Alkuun pääsee jo yhdellä n. 10-14,5 euron hintaisella frisbeellä.

Frisbeegolfissa käytetyt frisbeet ovat ainoastaan tätä lajia varten suunniteltuja. Ne ovat tavallista frisbeetä painavampia, ja lentävät pidemmälle. Ne ovat myös vaikeammin kontrolloitavia. Pisimmälle lentävät draiverit, joita parhaat pelaajat heittävät yli 150 metriä! Lajiin sisälle pääseminen vie hieman aikaa, mutta jo muutaman viikon päästä taidot ovat kehittyneet sen verran, että kaikki muut lajin ominaisuudet tulevat esiin.

Frisbeegolfia voi harrastaa tai kilpailla usealla eri tasolla. Frisbeegolfissa järjestetään joka vuosi frisbeegolfin SM-sarja, jossa on kuusi osakilpailua ympäri Suomen. Lajin huippupelaajat Suomessa ovat jo kansainvälisestikin korkealla tasolla. Suomen ohella Ruotsissa on korkeatasoisia pelaajia ja kilpailuja. Lajin syntymaassa USA:ssa on n. 6 500 PDGA:n (sikäläisen liiton) jäsentä ja yli satatuhatta harrastajaa. Suomessa harrastajia on satoja ja kilpatasolla pelaavia aktiiveja 50-80.

Frisbeegolf on helppo ja halpa harrastus, joka kasvaa 15-20% vauhdilla joka vuosi. Frisbeegolffaajien joukossa on paljon ystäviä ja sinun on helppo liittyä joukkoomme Suomen frisbeeliiton sivuilla. Lapset ja nuoret ovat erityisesti ottaneet pelin omakseen. Tule kokeilemaan uuden vuosituhannen lajia kanssamme. Tervetuloa!